U GRADIŠCI ODRŽAN ČETVRTI SAJAM VOĆA I POVRĆA

U Gradišci je 16. septembra održan Četvrti sajam voća i povrća, na kome je svoje proizvode izložilo 110 voćara i 45 povrtara iz 14 opština Republike Srpske.

Na ovogodišnjem sajmu voća i povrća, koji je održan na platou spred Kulturnog centra, med i proizvode od meda izložila su 42 pčelara iz Gradiške, Srpca, Banjaluke, Prijedora i Novske (Hrvatska), a na brojnim štandovima izložena je i zdrava hrana i domaća jela, voćni sokovi i rakije.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović, koji je otvorio Sajam, rekao je da je cilj ove manifestacije da se Gradiška predstavi kao najveći proizvođač voća u BiH, sa godišnjom proizvodnjom i do 50 000 tona voća i približno tolikom proizvodnjom povrća.

„Gradiška ima izvanredne potencijale I moramo se potruditi da vrijedan rad, iskustvo i znanje naših voćara i povrtara potpuno valorizujemo u tržišnim uslovima. Potrebno je ulagati u izgradnju hladanjača, obzirom da trenutni kapaciteti hladanjača oko 20 000 tona na području Gradiške nisu zadovoljavajući“, rekao je Latinović.

 

Latinović je naglasio da lokalna zajednica zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede Srpske i institucijama BiH mora da obezbijedi i stabilan plasman voća i povrća na rusko i evropsko tržište i da podsticajnim mjerama pomogne proširenje voćarske i povrtarske proizvodnje. „Opština Gradiška je zajedno sa njemačkom organizacijom „GIZ“ uspjela da brendira potkozarsko voće pod robnim brendom „Sava garden“ i potrebno je preko Udruženja voćara i stvaranjem kooperativa plasirati ovu robnu marku tržnim lancima u BiH i inostranstvu. To će biti višegodišnji posao ali sa takvim tržišnim profilom Gradiška ima izvanrednu perspektivu u daljem razvoju voćarske i povrtarske proizvodnje“,  naglasio je Latinović.

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović istakao je da je četvrti Sajam voća i povrća, po broju izlagača i posjetilaca nadmašio sva očekivanja.  Dojčinović je naveo da i pored ogromnih šteta od aprilskog mraza dio voćara koji nisu imali štete  sada imaju jako dobar i kvalitetan rod.

 

„Ovo je bila obećavajuća godina, jedna od najrodnijih u poslednjih dvadesetak godina, tako da oni koji su imali sreću da sačuvaju voće od mraza imaju velike prinose“, naglasio je Dojčinović.
Šef Odsjeka za poljoprivredu u opštini Gradiška, Milutin Misimović naveo je su gradiški voćari od aprilskog mraza i niskih temperatura pretrpjeli štetu u iznosu od 16,5 miliona maraka. On je  dodao da veliki broj voćara na području Gradiške uopšte neće obrati voće jer im se to ne isplati.

Najboljim izlagačima četvrtog Sajma voća i povrća u Gradišci uručene su nagrade i priznanja.